TIBBÄ° HÄ°PNOZ
''ÖNEMLÄ° NOT: KliniÄŸimizde hafta içi 11.00-18.00 arası, cumartesi 11.00-15.00 arası hizmet verilmektedir. Pazar günleri kapalıyız.
Randevu, adres bilgisi, hazırlık bilgisi, tedavi bilgileri mesai saatlerinde 212-8729037'den alınmaktadır. Mesai dışında 212-8729037'yi 5 kez çaldırdığınızda telefon benim kullandığım 542-2254429 no'lu telefona yönlendirilmektedir. Mesai dışında bu numaradan benimle görüÅŸebilir, cevap veremezsem whatsapp mesajı atabilirsiniz.
Dr Cevdet Mirmahmutoğulları
HÄ°PNOZ NEDÄ°R?
HÄ°PNOZ Ä°ÇÄ°N ÖN BÄ°LGÄ°LER
Hipnoz bir telkinin kabul edilmesidir. Hipnoz ve trans birbirinden farklı kavramlardır.
TRANS NEDÄ°R?
Odaklanmaktır.Hipnoz yapılmaz, olunur. Telkin kabul eden her durum hipnotik durumdur.
Hipnoz olabilmek için hipnoz olmayı istemek yeterlidir.
HÄ°PNOZUN BÄ°LEÅžENLERÄ°
Hayal; Hayal bilinçaltının dilidir.
Ä°nanç; Bir kiÅŸi neyin olacağına inanırsa, farkında olmasa da o yönde hareket eder.
Beklenti ve Ä°kna; Bir kiÅŸiyi hipnoz edeceÄŸinize ikna ederseniz, olma beklentisi artar.
HÄ°PNOZUN BÄ°LEÅžENLERÄ°NÄ° KARIÅžTIRMAK
Hayal + Ä°nanç + Beklenti + Ä°kna = Sonuç ( HÄ°BÄ°)
Hayal inancı besler.
Bu ikisi,
beklenti ve iknayı doğurur.
KiÅŸi hipnoz olacağına inanmalı, hipnotizöründe bu iÅŸlemi kolaylaÅŸtırma yeteneÄŸi olduÄŸuna inanmalı.
Doktor kiÅŸiye hipnotize olabileceÄŸini hayal ettirmeli. KiÅŸi hipnoz olacağı beklentisi içine girmelidir.
Zihnimiz bir bilgisayar gibidir.Hipnozun amacı burada yerleÅŸmiÅŸ virüsleri temizlemektir.
ÖN KONUÅžMA (MAYALAMA)NIN AMACI
Hipnozla ilgili korku ve yanlış algılamaları ortadan kaldırmaktır.
Hipnozun doÄŸal bir durum olduÄŸuna ikna etmek
« Kontrol daima danışanda mevcuttur » a ikna etmek
Zihin modeli ve hipnozun ne olduÄŸunu anlatmak
HÄ°PNOZDA BAÅžARILI OLMAK Ä°ÇÄ°N
Korkularınız olmamalı.
Yanlış algı olmamalı.
Söylenenleri anlayan herkes hipnoz olabilir.
Normal zekalı herkes hipnoz olabilir.
Korku hipnozu engeller.
DeÄŸiÅŸtirmek istemediÄŸimiz inançlar en derin hipnozda bile deÄŸiÅŸmez
Bilinçaltının koruyucu kısım en derin hipnozda bile aktif haldedir. KiÅŸi yanan kibriti ellemez. KiÅŸinin dünya görüÅŸüne uymayan, kiÅŸinin istemediÄŸi telkini kiÅŸinin bilinçaltı otomatik olarak reddeder.
Hipnozda Kontrol bilinçtedir. Ä°stemediÄŸi hiçbir ÅŸey çalışmaz. Telkinler ancak kabul edilebilirse bilinçaltına iner.Hipnoz uyku deÄŸildir. Uykuda telkin iÅŸlemez.
Bir bakıma hipnoz telkinin koruyucu kalkanı atlamasıdır.
HÄ°PNOZLA Ä°LGÄ°LÄ° YANLIÅž KABULLER
1. Yanlış inanç: Hipnoz oluÅŸumunda hipnotistin gücü etkilidir. Kontrol her zaman danışandadır.
Verilen telkinlere uyup uymamak onun kontrolündedir.
Hipnoz halindeki bir kiÅŸi isterse telkinleri izlemeyebilir ama o zaman da hipnoz hali sona ermiÅŸ olur.
Yani sadece hipnotiste ait bir güç yoktur.
Hipnotistin gücü ikna etmekle sınırlıdır.
2. Yanlış inanç: Sadece belli insanlar hipnoz olur. Bazı insanların diÄŸerlerinden çok daha güç
hipnoz olduÄŸu gerçektir. Ama bunların hipnoz olma yeteneÄŸi azdır anlamına gelmez.Korkuyorlardır.
Anlamı muğlak telkinleri uygulamakta zorlanabilirler. Her şeyi analiz etme alışkanlığı vardır.
Değişime hazır değildir. Aslında değişmekten korkuyordur.
Bu etkenler anlaşılıp çözüldüÄŸünde kötü danışan iyi hipnoz yapılan haline gelir.
3. Yanlış inanç: Hipnoz olanların zihni zayıftır.Her insan bir çok durumda farkında olmadan hipnotik durumlara girer. Hipnoz doÄŸal bir durumdur. Hipnoz olabilen bir kiÅŸi aksine zihnini kontrol etme gücüne sahiptir. Ä°stediÄŸini yerine getirme gücüne sahiptir.
4. . Yanlış inanç: Hipnoz baÅŸladıktan sonra artık kiÅŸi durumunu kontrol edemez. Hipnoz karşılıklı bir güç paylaşımıdır. MüÅŸteri hipnoza girmek istemezse, girmez.Ä°çinde bulunulan koÅŸullar önemlidir.
En eÄŸilimli müÅŸteri bile olumsuz koÅŸullarda hipnoza girmeyebilir.
5. Yanlış inanç: Hipnozdaki kiÅŸi iradesi dışında bir ÅŸeyler söyler ya da yapar. Bir insanın inançları ve normal davranışları dışında davranması bilinen bir durumdur.Yani beyin yıkama diye bir ÅŸey vardır.
Ama tedavi ortamında bu tip koÅŸullar oluÅŸmaz. Yani bir insanı kontrol etmek mümkündür ama bu durumu yaratan koÅŸullar hipnoz deÄŸildir.
6.Yanlış inanç: Hipnoz olmak saÄŸlığınıza tehlike yaratabilir. Hipnoz saÄŸlığı geliÅŸtirir,hayat kalitesini artırır.
7. Yanlış inanç: Hipnoz bağımlılık yapar. Bağımlılık bir ihtiyaçtır.
Hipnoz uygun kullanıldığında acı çeken bir kiÅŸiye son derece güçlü bir yardım aracı olarak kullanılabilir. Bu ihtiyaç devam ettiÄŸi sürece bir kiÅŸinin yararını gördüÄŸü bir yönteme baÄŸlanması doÄŸaldır.
Self-hipnozu öÄŸrenerek sürekli kullanması onu günlük streslerinden kurtulmakta büyük bir kolaylık saÄŸlar.
8 . Yanlış inanç: Bir kiÅŸi sürekli hipnozda kalabilir. Böyle bir ÅŸey olmamıştır. Hipnotistin ilgisi kaybolduÄŸunu anlayan her müÅŸteri hipnozdan çıkar.
9 . Yanlış inanç: Bir kiÅŸi hipnozda bilinçdışı ya da uyku halindedir. Hipnoz uyku deÄŸildir.
Fiziksel yönden uykuyu andırır. Ama zihinsel yönden uyanıktır. En derin hipnozda bile dış gerçekliÄŸe belli bir düzeyde uyum vardır.
Bazı kimseler hipnozda uyuduÄŸunu zannedebilirler. Aslında burada olan, doÄŸal ya da telkine baÄŸlı olarak hipnoz seansının unutulmasından ibarettir. Bilinçaltı unutturma telkinlerini kabul eder.
10.Yanlış inanç: Hipnoz olmak için sıkıcı bir takım iÅŸlemlerden geçmek gerekir. Hipnoz oluÅŸması için kalıplara baÄŸlı bir törene gerek yoktur. Bir çok klasik hipnotik olay bu törenselliÄŸin dışında oluÅŸur.
Monoton ve törensel bir özelliÄŸi olan her türlü konuÅŸma bir süre sonra dinleyende farklı etkiler oluÅŸturmaya baÅŸlar. Dini ayinler, dansetmek gibi olaylarda birer hipnotik törendir. Ä°nsan ritmi sever.Bilinçaltı için en tanıdık ses anne kalbinin ritmidir.
Bu nedenle her türlü ritmik olay ya da ses karşısında hipnoz olma eÄŸilimi artar.
11. Yanlış inanç: Hipnoz olmak için gevÅŸemek gerekir. Odaklanmak yeterlidir.
Hipnoz okurken, konuÅŸurken ve bir çok farklı durumda oluÅŸabilir. GevÅŸeme ÅŸart deÄŸildir.
Her gevÅŸeme hipnoz deÄŸildir. Her hipnozda gevÅŸeme yoktur.
12. Yanlış inanç: Hipnoz tedavi edicidir. Hipnoz sadece tedavi aracı deÄŸildir.
Bir çok deÄŸiÅŸik ÅŸekilde kullanılabilir.
DeÄŸiÅŸik amaçlara hizmet amacıyla kullanılır. Ama saÄŸlık merkezlerinde tedavi edici etkisinden faydalanılır.
13. Yanlış inanç: Hipnozla geçmiÅŸte yaÅŸanmış her ÅŸey hatırlanabilir. Hafızayı bilgisayarla karşılaÅŸtırma iÅŸi yanlıştır. Hipnozla yaÅŸ geriletmesi yapıldığında da anıların olumsuz duygu kısmı giderilir, affetme yaptırılır. Anıların acı taraflarının kiÅŸinin saÄŸlığını olumsuz etkilemesinin önüne geçilir.
HÄ°PNOZ SEANSI ÖNCESÄ°, Ä°NDÜKSÄ°YON VE SONRASI SEANS ÖNCESÄ° BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME
Hipnoz, kiÅŸinin çevresel (dışsal) ve zihinsel (içsel) uyaranlardan belli bir süreliÄŸine uzaklaÅŸarak doÄŸuÅŸtan varolan telkin alabilme yeteneÄŸinin artırıldığı tamamen doÄŸal zihinsel bir durumdur.
DoÄŸaldır çünkü, herkes bilerek yada bilmeden birçok kez hipnozu yaÅŸamıştır ama yaÅŸadığının hipnoz olduÄŸunu bilmez. ÖrneÄŸin, televizyonda heyecanla bir film seyrederken dalmışsanız eÄŸer, anneniz yada eÅŸinizin seslenmelerini duymazsınız bile, çünkü kısa bir süreliÄŸine de olsa konsantre olmuÅŸ ve hipnoza girmiÅŸsiniz demektir.
Bir baÅŸka tipik örneÄŸi de yol hipnozu dediÄŸimiz araba kullanırken sürücüde oluÅŸan dalma halidir. Bu durumda bilinciniz, araba kullanma iÅŸini bilinçaltınıza devrederek güvenle yola devam etmenizi saÄŸlarken siz bilincinizde çok farklı ÅŸeyler düÅŸünürken bir bakmışsınız ki hiç farkında olmadan eve gelip arabayı park etmiÅŸsiniz.
Ä°ÅŸte bu örneklerin hepsi farkında bile olmadan deÄŸiÅŸmiÅŸ bilinç hallerinizdir. Bundan dolayı hipnozu “ deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ bir bilinç halidir ” diye kısaca tanımlayabiliriz.
Hipnozda ‘’ 3 Ä° Kuralı ‘’..
Hipnozdan faydalanabilmek için öncelikle kiÅŸinin ÅŸikayetinden kurtulmayı mutlak kendi rızası ile istemesi gereklidir. Sonra hipnoz hakkında doÄŸru bilgilere sahip olarak yönteme ve hipnoz vasıtasıyla bu ÅŸikayetinden kurtulabileceÄŸine inanması ÅŸarttır. Ayrıca ihtiyacı olması en önemli unsurdur.
Son olarak da tedaviyi yapan hekimine güvenmesi ve kabul etmesi mutlak gereklidir.
Bu unsurlarla ilgili herhangi bir tereddüt kiÅŸinin hipnozdan yararlanmasını engelleyebilir ve hatta hipnoz çalışmaz.
Ayrıca diÄŸer önemli bir unsur da hastanın telkin alma gücüdür.
Hipnoterapistin verdiÄŸi telkinleri alabilmesi tamamen kiÅŸinin kendisine baÄŸlıdır. KiÅŸi isteyerek, inanarak ve güvenerek telkinleri alır ve kabul ederse kolayca ve kısa sürede, iradi bir güçlük yaÅŸamadan amaçladığı hedefe ulaÅŸabilir.
Bütün bu unsurlar tedavinin baÅŸarısı için vazgeçilmez deÄŸerlerdir.
Hipnoz kiÅŸide deÄŸiÅŸimi en etkin, en hızlı ve en kalıcı ÅŸekilde gerçekleÅŸtiren bir yöntemdir.
Ä°nsanın kendi kendini yönlendirme ve yenileme yollarından biri olan hipnotik konsantrasyonun bireysel bir istem olduÄŸu ve kiÅŸinin isteÄŸi dışında oluÅŸturulamayacağı akıldan çıkarılmamalıdır. Yani hipnoz sadece ve sadece siz isterseniz oluÅŸabilecek bir yoÄŸunlaÅŸma ve konsantrasyon halidir.
Bir kendinden geçme, bir bilinçsizlik hali, beyin yıkama, istem dışı yönlendirme veya hükmetme gibi durumları içermez. Çünkü hipnoz aslında kiÅŸinin kendi kendine yaptığı bir ÅŸeydir. Hipnoterapist burada sadece kiÅŸiye nasıl hipnoza gireceÄŸini öÄŸreten ve tedaviyi yönlendiren bir öÄŸretmen gibidir.
Beyin hipnozu öÄŸrenir, tıpkı araba kullanmayı yada bisiklet sürmeyi öÄŸrenmek gibi. Sonuçta kiÅŸi istediÄŸi için hipnoza girer istemezse girmez. Bu nedenle hipnoz beyinsel fonksiyonların çalıştığı, kiÅŸinin bilinçli olduÄŸu kesinlikle bir uyku hali olmadan ve kiÅŸinin her ÅŸeyin farkında olarak kendi isteÄŸi ile oluÅŸturduÄŸu zihinsel bir süreçtir.
Bu yöntemle kiÅŸinin ÅŸahsiyetinin deÄŸiÅŸtirilmesi ve gayri ahlaki davranışlara yönlendirilmesi de mümkün deÄŸildir. Yani hipnoz altında normal yaÅŸamında kabul edilenlerin ötesinde kiÅŸiye bir davranışı kabul ettirmek söz konusu deÄŸildir.
Özellikle iletiÅŸim kurulamayacak yapıdaki; zeka geriliÄŸi olan, bunamış yada konsantrasyon saÄŸlayamayacak kadar ruhi problemleri olan kiÅŸilerde uygulanması mümkün deÄŸildir.
DüÅŸünülen ve bilinenin tam tersine bilgi ve kültür yönünden zengin, olayın kendisinde baÅŸlayıp bittiÄŸini süratle kavrayan zeki kiÅŸilerde hipnozun uygulanması daha çabuk ve kolay olmaktadır. Zayıf karakterli, kolay etki altında kalan insanlar daha kolay hipnoz olur düÅŸüncesi de bu nedenle yanlış bir inanıştır.
HÄ°PNOZ KONSANTRASYONUNU YAÅžAYABÄ°LMEK, KİŞİNÄ°N HAYATI BOYUNCA ELDE EDEBÄ°LECEĞİ EN BÜYÜK ÅžANSLARDAN BÄ°RÄ°DÄ°R.
Hipnozla tanışmış olmanın gerçekten de ne kadar büyük bir ÅŸans olduÄŸu, hipnoz aracılığı ile sorunlarını çözmüÅŸ bir kiÅŸi olunduktan sonra daha iyi anlaşılabilir.
Çünkü hipnoz, eÄŸer gerçekten ister, inanır ve güvenirseniz sorunlarınızın çözümünde rahatlıkla ve iradi güçlükler yaÅŸamaya gerek kalmadan kullanabileceÄŸiniz ‘ALTIN BÄ°R ANAHTAR’ gibidir.
KiÅŸi hipnoterapi seansları süresince bilinçaltı gücünü yani kendinde varolan fakat kullanmayı bilmediÄŸi içsel potansiyelini kullanmayı öÄŸrenerek artık yaÅŸamını istediÄŸi ÅŸekilde yönlendirmekte ve deÄŸiÅŸtirebilmektedir.
Evet gerçekten, günümüzde yapılan araÅŸtırmalar tüm hastalıkların % 70’ lere varan oranda psikosomatik kökenli olduÄŸunu göstermektedir. Yani kiÅŸinin bozulmuÅŸ ruhsal durumunun veya kökleÅŸmiÅŸ yanlış inançlarının, olumsuz duygularının hastalıklara neden olduÄŸu bilimsel olarak ortaya konmuÅŸtur.
Durum böyleyken hekimlerin prensi olan Ä°bn-i Sina’ nın da sözlerinde iÅŸaret ettiÄŸi gibi kendi bilinçaltımız aslında, ister fiziksel ister ruhsal veya zihinsel her türlü sorunun üstesinden gelebilecek bir gücü içinde barındırmaktadır.
Fakat kiÅŸiler, bu gücün farkında olmadıkları ve bunu kullanmayı bilemedikleri için sorunlarını kendi kendine çözemezler.
Ä°ÅŸte bu noktada hipnoterapi devreye girer ve kiÅŸiye, bu içsel potansiyelini yani bilinçaltı gücünü kullanmayı öÄŸretip kolayca hızla, etkin ve kalıcı ÅŸekilde sorunlarından kurtulup güçlü ve saÄŸlıklı bir kiÅŸilik olarak yaÅŸamını devam ettirmesini saÄŸlar.
SEANS ÖNCESÄ° GÖRÜÅžME
Hem hastada hem kendimizde beklenti oluÅŸturulur; sadece hipnoz için deÄŸil, tüm tedaviler için yapılacak ilk ÅŸey hayal gücümüzü arttırıp zihinsel beklenti (mental expentancy) oluÅŸturmak olmalıdır; baÅŸarıyı umarsan seni kimse durduramaz.
Zihnin en önemli kuralı;
Zihin neyi umarsa beden onu gerçekleÅŸtirme eÄŸilimine girer.
Sürekli kötümser insanların başına hep kötü ÅŸeyler gelir. BaÅŸarıyı sürekli beklerseniz, onu hayalinizde canlandırırsanız sizi kimse durduramaz.. Bu nedenle kendiniz de bu beklenti içinde olmalısınız..
Peki bu beklenti ne zaman baÅŸlar? Hastayla ilk temasta baÅŸlar. Ä°lk defa telefonda görüÅŸürken yada ilk konuÅŸmamız esnasında baÅŸlar.
BAÅžARILI HÄ°PNOZ SEANSININ 3 ÖNEMLÄ° UNSURU
1) Ön konuÅŸma (pretalk / raport/mayalama)
En önemli parçadır, gerçekten çok önemli, hastanın doÄŸru bilgilendirilmesi ve güven iliÅŸkisinin oluÅŸturulmasıdır.
Hastanın yanlış anlaşılmışlıklarını yada bilinenlerini ve korkularını gidermek. Hipnoz hakkında sahip olduÄŸu her tür yanlış bilgi yada inanış kiÅŸide korku yaratır ve korku eÅŸittir dirençtir. Hipnoza girme korkusu, neler ortaya çıkacağı korkusu vb, eÄŸer hastanın hipnoza girme korkusu varsa yok edilir.
2) Hipnotik Ä°ndüksyon ve Terapi:
Bir çok teknik ve yöntem kullanılarak indüksyon (hipnoza giriÅŸ süreci) yapılır. KiÅŸi derine (somnanbulism) alınır, zihinsel bedensel gevÅŸemenin ardından bilinçaltı açılır ve tedavi edici telkinler uygun yöntemlerle verilir.
3) Seans Sonrası Telkin:
Gözlerini açtıktan sonra 90 saniye hala derin transtadır. Vurucu, ana telkinler tekrar edilir.
Zihinin iki farklı iÅŸleyiÅŸ bölümü vardır:
Bilinç ve Bilinçaltı..
BÄ°LÄ°NCÄ°N 4 KISMI VARDIR.
1) (A) Analitik parça,
Belli bir sorunu çözmek için deÄŸerlendirip çözümler arayan parçadır. Ne yapacağına karar verirken iÅŸleyen düÅŸünen, analiz eden bölüm.
2) (R)Rasyonal parça,
Her yaptığına bir neden icat eden özellik, mantık aramak. Mantık bulamazsam zihinsel çalışmamın saÄŸlığı bozulur. Bir insan yaptıklarına mantık bulamazsa psikiyatrik hasta sınıfına düÅŸer, öteki her yaptığına bir neden bulur gerçek olması gerekmez, o zihin saÄŸlıklıdır.
3) (TM) Temporary Memory,
Kaybolan hafıza, unutan parça bilince ait bir özelliktir, bilinç hemen unutur. Kısa süreli (geçici) hafıza da diyebiliriz.
4) (WP) Will Power,
Mental adrenalin, bir anda gelen güç, asla size bir davranışı deÄŸiÅŸtirme ÅŸansı vermez, bir anda gelen ani güç. Örn; bir sigara içicisi her gün kendini zorlar, bir gün bir içki sofrasında bir tane, bir nefes çekeceÄŸim der sonra bir tane yakar ve sonra bir paket alır bir iki tane içersin, sonra paketi parçalarsın. WP iÅŸ başındadır, kendi kendine küfredersin. WP kolaylıkla davranışı deÄŸiÅŸtiremez, bir çok tedavi WP’ı kullanır. Buna irade de diyebiliriz.
Bilinçaltı(subconcious):
Ne olduÄŸun ne olacağın iÅŸte burada yazılıdır, organik computer, gören, duyan, tadan, koklayan, hisseden bir video kamera. DoÄŸduÄŸun zaman bir program yoktur, her gün deneyimlerinle programlar yazılır.
(PM) Permenant memory, Hiçbir ÅŸey kokladığın, tattığın, gördüÄŸün, duyduÄŸun hiçbir ÅŸey silinmez hepsi yazılır yaÅŸadığın, söylediÄŸin, dokunduÄŸun asla burada unutulmaz. Buna kalıcı hafıza da diyebiliriz.
BÄ°LÄ°NÇ ALTI Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° KONULAR
Habits: Alışkanlıklar,
3 kategoridir; iyi, kötü ve alışkanlıkla kendiliÄŸinden yanıt verdiÄŸimiz davranışlar - otomatik olarak düÅŸünmeden yaptığın ÅŸeyler - telefon çalmasına cevap vermek gibi…
Emotions: Duygular,
Duygusuz olamayız, duygularsız olamayız sorunların, insanların sorunlarının % 90’ ı duyduÄŸu suçlulukla ilgilidir. Bilinçaltı tüm duygularımızın kaynağı ve yerleÅŸtiÄŸi yerdir.
Protection: Koruma,
Hayali yada deÄŸil farkı söyleyemez ama korur, bir hayale karşı korur, bir anıya karşı korur, baskılar, gizler bizim istemediÄŸimiz gibi korur. Bilinçaltının kendine verdiÄŸi en önemli görev ne olursa olsun o, içinde bulunduÄŸu varlığı korumaktır. Fobilerin kaynağında bu koruma yatar. Bir çok istemediÄŸimiz alışkanlıkların kaynağında bilinçaltının kendine verdiÄŸi bu görev yatar.
Lazy: Tembeldir,
Bilinçaltı tembeldir. Bir kez bir inanç yerleÅŸir sonra o inancı destekleyen bilgileri kabul eder. Bilinç bir gardiyan gibi bilinçaltını korur her bilgiyi içeri almaz.
Ä°ÅŸte bu engellemeyi yapan bölüme (CF) Critical Factor diyoruz. Bilinç bilinçaltına sorar, ama BA tembeldir, bırak bunları gönder gitsin der. Ben uÄŸraÅŸamam, kendi içimde tuttuÄŸum inançlarımla mutluyum ve bunlarla bugüne kadar bu kiÅŸiyi mutlu yaÅŸattım der.
Bilinçaltına ulaÅŸmanın tek yolu vardır . Hipnoz ile kritikıl faktörü by pass yapmaktır. Ama bu da yetmez ayrıca bilinçaltının kabul edeceÄŸi, seveceÄŸi bilgileri ona iletmeniz gerekir. Ben bunu sevdim bu çalışır, iÅŸte BA bunu söylerse deÄŸiÅŸim olur.
En küçük rahatsız edici telkin içeri alınmaz.
Hipnoz ile danışanın sorunlarının çözümü doÄŸrultusunda bilinçaltına rahatlıkla etki edilir.
Hipnoz her zaman içimizde, yaÅŸantımızın bir parçası, doÄŸal olarak yaÅŸadığımız bir durumdur.
Danışan güvendiÄŸi hipnotizör kendi faydası yönünde ne derse yapmalı, eleÅŸtirmemeli, kritik etmemelidir, doktora güvenmelidir.
HASTAYLA SÖZLEÅžME YAPTIKTAN SONRA HER ÅžEY ÇOK KOLAY OLUR.
HÄ°PNOZUN ANAYASASI
Hipnoz tedavisine gelen kiÅŸi aÅŸağıdaki hipnozun anayasasını gönüllü olarak içine sindirmeli, onaylamalıdır.
Tıbbi Hipnozla iyileÅŸmem için aÅŸağıdaki maddeleri anladım ve onaylıyorum ve bu sözleÅŸmeye uyacağıma söz veriyorum.
1. Hipnozun ne olduğunu anladım.
Hipnozun uyku olmadığını öÄŸrendim. Hipnoz, bilincimi iÅŸe karıştırmadan yaptığım her türlü eylemdir. Hipnoz olmayı istiyorum ve terapistimin dediÄŸi her ÅŸeyi eleÅŸtirmeden,yargılamadan tüm gücümle yerine getirmeyi kabul ediyorum.
2. Ä°yileÅŸeceÄŸime inanıyorum. Hipnoterapi ile iyileÅŸeceÄŸime inanıyorum. Bu konuda yeteri kadar bilgilendim. Sorunlarımın kaynağının bilinçaltında halledilmemiÅŸ duygular olduÄŸunu anladım ve bu sorunlarımın hipnoterapi ile ortadan kalkacağına inandım. Terapistimin iyileÅŸme amacıyla duygularıma ulaÅŸmak için uygulayacağı her türlü tekniÄŸi peÅŸinen uymayı kabul ediyorum. Bu duygulara ulaÅŸma çalışmasının otomatikman hipnoz ortamını oluÅŸturacağını öÄŸrendim ve artık biliyorum.
3. Mucize beklemiyorum. Bugüne kadar iyileÅŸmemiÅŸ bir sorunun hipnoterapi ile kısa sürede iyileÅŸmesi mucize deÄŸil sadece doÄŸru nedene doÄŸru yöntemin uygulanmasıdır.
Tüm kalbimle iyileÅŸeceÄŸime inanıyorum ama bunu bir mucize olarak beklemiyorum. Ä°yileÅŸmenin de bir süreç olduÄŸunu kabul ediyorum. Hipnoterapinin de diÄŸer iyileÅŸtirme yöntemleri gibi, sabırla ve metodik olarak uygulanması gerektiÄŸini biliyorum. Ama tüm diÄŸer iyileÅŸtirme yöntemlerinden daha kısa sürede sonuç verdiÄŸini biliyorum.
4. Bunu ben baÅŸaracağım. Hipnoz olmanın ve iyileÅŸmenin tamamen bana baÄŸlı olduÄŸunu biliyorum. Kendi önümde engel olmamayı kabul ediyorum. Bu anayasada belirtilen iyileÅŸme yönünde, iyileÅŸmek için kendimin çaba göstermesi gerektiÄŸini biliyorum. Terapistimin beni nasıl baÅŸaracağım konusunda, doÄŸru yönlendireceÄŸine inanıyorum ve güveniyorum.Terapistimin benim iyileÅŸme sürecimde hangi kademelerden hangi yöntemlerin en uygun olacağını bildiÄŸini peÅŸinen kabul ediyorum ve onun tekniklerini (özellikle terapi esansında ) sorgulamıyorum. Sorgularımı terapi sonrasına bırakıyorum.
5. Sorunlar benim sorunumdur. Ä°yileÅŸmek için benden baÅŸka kimsenin deÄŸiÅŸmesini beklemiyorum. Tekrar ediyorum benden baÅŸka kimseden bana yardım etmesi için medet ummuyorum. Kimse için iyileÅŸmiyorum. Sadece kendim için. Kendim için.
Ancak ben deÄŸiÅŸirsem iyileÅŸeceÄŸimi biliyorum, kabul ediyorum. Ä°yileÅŸmenin olayları ve kiÅŸileri yeni bir çerçeveden görmek olduÄŸunu anladım.
6. Herkesi affetmeyi istiyorum ve kabul ediyorum
Bana acı ve üzüntü vermiÅŸ yaÅŸayan ya da ölü her kim varsa peÅŸinen affetmeyi istiyorum. Affetmenin ne anlama geldiÄŸini anladım ve onaylıyorum. BaÅŸkalarının bana karşı uygunsuz ve yanlış davranışlarından dolayı kendimi cezalandırmaya son vermek istiyorum.Gerçek affı saÄŸlamak için terapistimin göstereceÄŸi her türlü yöntemi uygulamayı peÅŸinen kabul ediyorum.
7. Kendimi affetmeyi istiyorum ve kabul ediyorum.
GeçmiÅŸte yaptığım ve yanlış olduÄŸunu düÅŸündüÄŸüm tüm yaptıklarımı affetmeyi ve piÅŸmanlıklarımdan kurtulmayı istiyor ve kabul ediyorum. Yaptığım her ÅŸeyi onaylamak istiyorum. O zamanlar elimden gelenin en iyisini yaptığımı kabul etmek istiyorum.
8. Kendimi gerçekten deÄŸerli hissetmek istiyorum .
Bu dünyaya gelmiÅŸ her insanla eÅŸit hak ve deÄŸere sahip olduÄŸumu biliyorum ve böyle hissetmek istiyorum. Beni deÄŸersiz hissettiren tüm duygulardan kurtulmak için tüm olumsuz duygularımı temizlemeyi peÅŸinen kabul ediyorum. Kimsenin benim deÄŸerimi biçemeyeceÄŸini peÅŸinen kabul ediyorum ve bu bakış açısına bilinçaltımın da ulaÅŸmasını arzu ediyorum.
9. GeçmiÅŸimi onaylamak ve kabul etmek istiyorum .
Kendime karşı dürüst olmayı kabul ediyorum. Sorunlarımla her ne ise yüzleÅŸmeye ve kabul etmeye hazırım. GeçmiÅŸteki her türlü samimiyetsizliÄŸimi de samimi olarak kabul etmeye razı ve hazırım. GeçmiÅŸimde yaÅŸadığım hiç bir olaydan dolayı utanç, piÅŸmanlık, acı, üzüntü kin, öfke, kırgınlık hissetmemeyi istiyorum ve bu yönde çaba göstermeye hazırım.
10. Olumsuz duygularımla yüzleÅŸmeye ve temizlemeye hazırım.
Tüm sorunlarımın kaynağının geçmiÅŸte birikmiÅŸ olumsuz duygular olduÄŸunu anladım. Tüm bu duygularımı öncelikle kabul ediyorum. Duygularımı hissetmeyi istiyorum. Kendime bunu bir hak biliyorum.
Duyguları kolayca hissetmemenin de bir bilinçaltı koruma mekanizması olduÄŸunu kabul ediyorum ama yine de hissetmeye hazırım. Ve bu yönde çaba göstereceÄŸim. Duygularımdan kaçtıkça iyileÅŸemeyeceÄŸimi biliyorum. Tüm olumsuz duygularımı anlamak, bulmak ve boÅŸaltmak arzusu ve kararlılığındayım.
HÄ°PNOZ HANGÄ° ALANLARDA KULLANILIR ?
Eğitim Alanında
• Ders çalışırken güçlü bir konsantrasyon hali saÄŸlama
• Ezberlemeyi kolaylaÅŸtırma, anlama, kavrama ve hatırlama becerisini artırma
• Sınavda oluÅŸan heyecan, kaygı ve stres faktörlerinin kontrol altına alınması
• Okul korkusunun sonlandırılması
• Çalışma azmini, isteÄŸini, ÅŸevkini artırarak güçlü motivasyon elde etme
• Dikkat ve konsantrasyonun uzun süre sürdürülmesi
• Programlı ders çalışmanın saÄŸlanması
• Hedefe odaklanmanın saÄŸlanması
• Ses, ışık, dağınıklık gibi fiziksel ortamın olumsuz etkilerinden öÄŸrencinin izole edilmesi
• Özgüvenin ve verimliliÄŸin saÄŸlanması.
2. Kilo Sorunlarında
•Ä°rade, iÅŸtah merkezi, sindirim sistemi üzerinde denetleme saÄŸlayarak kilo verme
•Hipnozla beslenmeyle ilgili pek çok algınızı (açlık, sabırsızlanma, baÅŸ dönmesi,..) yeniden oluÅŸturma ve beslenmenin düzenlenmesi
•Her yemekten daha az yiyerek doygunluk hissi oluÅŸturma.
•Uzak durmanız gereken yiyeceklerden hiç zorlanmadan uzak durma
•Hipnoz, fazla kilo sorunlarında saÄŸlıklı kilo vermenizi saÄŸladığı gibi zayıflık sorununda da saÄŸlıklı kilo almanızı saÄŸlar.
3.Sosyal Fobide
4. Bağımlılıklarda; Sigara, alkol, oyun, internet vb. bağımlılıklarında
5. Depresyonda
6. Heyecan, kaygı, strese bağlı duygu durum bozukluklarında
7. Obsesif Kompülsif Bozukluklarda (takıntılı düÅŸünce ve davranışlarda)
8. Cinsel Sorunlarda; Vajinusmus, Erken BoÅŸalma, Ä°mpotans (sertleÅŸme sorunu)
9. İş ve Sanat Hayatında :
Stres kontrolünde, azim, motivasyon ve kararlılık temininde.
Yaratıcılığı teşvik etmede,
Uyku düzeni temini ile erken uyanma alışkanlığı kazandırmada
10. AÄŸrısız DoÄŸumda & Tüp Bebek Sürecinde;
DoÄŸal doÄŸumla hiçbir doÄŸum sancısı çekmeden doÄŸumu gerçekleÅŸtirme
Tüp bebek tedavi sürecinde anne adayının süreçte derin rahatlaması, motivasyon ve uyumunun saÄŸlanmasında.
11. Cerrahi Müdahalelerde Hipnoanestezi Olarak
12. Diş Operasyonlarında;
DiÅŸ çekiminden kanal tedavisine, protezin aÄŸza uyumundan,DiÅŸçi – koltuk- alet korkusuna dek
Bruksizm ( diş gıcırdatma ) sorununda
13. Alt Islatmada (Enürezis)
14. Tikler, Kötü Davranış Alışkanlıkları ve Fobilerde;
Tırnak Yeme, Saç Yolma, Parmak Emme, Göz Tikleri, UçaÄŸa Binme Korkusu, Agarofobi, Karanlık Korkusu, Asansör Korkusu, Hayvan Korkusu vb…
15. Hukukta;
Eşkal tanımlamada, sanığın ifadesinde, ipucu eldesinde
16. Sporda;
Performans artırıcı olarak, programlı antrenman, azim-motivasyon-hedef-sabır temini
Ä°yi alışkanlıkların kazanılmasında (kendine bakma, diyet, uyku düzenlemesi vb…)
Güçlü özgüven eldesi.
17. AÄŸrı Kontrolünde; DiÅŸ, baÅŸ, karın vb aÄŸrılarda
18. Uyku sorunlarında; Uykusuzluk, düzensiz uyku, fazla uyuma vb.
19. Kekemelikte ve diğer konuşma bozukluklarında
20. Cilt sorunlarında; SiÄŸil, deri döküntüsü, sedef vb. cilt sorunlarında
21. Siyasi ve askeri amaçlarla.
SIGARA BIRAAKMA DA HÄ°PNOZ
Günümüzde sigara içmenin gereksiz bir alışkanlık olduÄŸu, saÄŸlığa zarar verdiÄŸi ve kiÅŸiyi ikinci sınıf bir vatandaÅŸa dönüÅŸtürdüÄŸü kabul edilmektedir.
Herhangi bir nedenle olursa olsun, daha genç yaÅŸlardan baÅŸlayarak kazanılmış bu alışkanlıktan kurtulmak yüzmilyonları ilgilendirmektedir. Gerçekten, sigara bırakıldıktan en geç beÅŸ gün sonra bedensel ihtiyaç sıfıra inmektedir. ÇeÅŸitli metot ve uygulamalar sigaraya son verme isteÄŸine cevap vermeye çalışmaktadır.
Sigara ağırlıklı bir psiÅŸik alışkanlıktır. Bu alışkanlıktan kurtulmak isteyen kiÅŸi kendi özgür irade ve arzusuyla bırakmaya çalışır. Ne var ki bazen bu istek olumlu sonuçlanamaz. Özellikle bizim gibi geliÅŸmekte olan ülkelerde daha çok olmak üzere sigara ikram vesilesi olduÄŸundan bireyi zorlamaktadır. Sigara, uyuÅŸturucalarda görülen bağımlılık ve yoksunluk duygusu yapmaz. Aradaki baÄŸ tamamen psikolojik ve biraz da fizyolojiktir. Sigarayı bırakmanın temel kuralı sigarayı bırakmaya karar vermekle baÅŸlar. Birey kendi iradesiyle de bırakabilir, ancak herkes bunu baÅŸaramaz. Ä°ÅŸte o zaman bir aracıya, bir rehbere ihtiyaç vardır. Alışkanlığı zihninden silip atmada hipnoz iyi bir aracıdır, uygulayan ise kiÅŸinin istemini pekiÅŸtiren rehberdir.
OBEZÄ°TE TEDAVÄ°SÄ°NDE HÄ°PNOZ
Hipnoz yöntemleri doygunluk hissi oluÅŸturur.
Ä°nsanoÄŸlu tatmin olmayı çok önemser.Günümüz insanı tatminsizdir. Bir çok kronik rahatsızlıkta bu faktör etkilidir. ÅžiÅŸman hastaya tatmin olması için aza kanaat etmesi telkini verilir. Bu durumdan zevk aldırılır. KiÅŸinin doyarak deÄŸil duyarak doyması çok önemlidir.
Kilonun oluÅŸmasında ÅŸu baÅŸlıklar önem kazanmaktadır.
A- Psişik yeme alışkanlığı,
B- Kullanılan ilaçlar nedeniyle açığa çıkan kilo,
C- Organik nedenlere dayanan beslenme kusurları,
D- DiÄŸer nedenler,
A- Psikolojik yeme alışkanlığı, bedensel nedenlerin dışında kiÅŸinin sinirlenip, sıkılıp, heyecanlanıp, gerilip, yemekle rahatlama düÅŸüncesiyle baÅŸlayan, doyma sınırını aşıp hastalığa dönüÅŸen bir yaklaşımdır.
Günlük yaÅŸantısındaki sorunları, eÅŸi veya arkadaşıyla olan deÄŸiÅŸik sorunları tatminsizlik düzeyine eriÅŸince, daha çok hanımlarda karşılaşılan ve yeme eÄŸilimine dönen, beslenme kusuru fazla kiloların sık rastlanan psiÅŸik örneklerini oluÅŸturmaktadır. Sinirli gergin anlarda kiÅŸi sanki hınç alırcasına atıştırmaktadır. Bir türlü tokluk eÅŸiÄŸine eriÅŸilemez ve ne varsa yenilir. KiÅŸinin ruh yapısı ve insan iliÅŸkilerinden kaynaklanan kilo problemleriyle yüksek yüzdeyle karşılaşılmaktadır.
B- Kullanılan ilaçlara baÄŸlı olan kilo problemleri; adından da anlaşıldığı gibi tedavi amaçlı ilaçların iÅŸtahı açması ve yeme eÄŸilimini tırmandırması nedeniyle kilo oluÅŸmaktadır. Bu tür kilolarda ilaç alımı kesildiÄŸinde, kiÅŸiler büyük çoÄŸunlukta eski hallerine dönebilmektedirler.
C- Organik nedene dayanan beslenme bozuklukları; ÅŸayet tıbbi tedavi sonucu ortadan kaldırılabiliyorsa, sorun hemen hemen çözümlenebilmektedir. Bu bölümde nedenleri biraz açacak olursak; özellikle metabolizmanın yeterince çalışmamasına baÄŸlı, hormonsal dengedeki bozukluktan kaynaklanan beslenme sorunları, iÅŸtah ve irade merkezindeki kontrol bozuklukları, kalıtımsal nedenler, kadınlarda periodik dönemlerle ilgili sorunlar, hazım sistemi sorunları, bağırsak tembelliÄŸi gibi nedenler öne çıkmaktadır.
D- DiÄŸer nedenlerden kaynaklanan beslenme bozukluklarını kısaca ÅŸöyle adlandırabiliriz: Mutfak alışkanlıkları, düzensiz yeme, hızlı yeme, yenilen yemek çeÅŸitleri, ikram ve ısrarlar ön plana çıkmaktadır.
Nedeni ne olursa olsun doÄŸal sebeplerden ve psiÅŸik alanlardan kaynaklanan kiloların verilmesi, kiÅŸinin istemine ve arzusuna baÄŸlıdır. Kararlı bir kiÅŸi kendi özgür iradesiyle kendini yönlendirir ve kontrolü saÄŸlayarak hedefe ulaşır. Günümüzde bu kolay olmamaktadır. KiÅŸi çeÅŸitli tanıtımlara baÄŸlı olarak kendince kısa yolu seçmekte, kendine ve kesesine uygun bir rejimi uygulamaya baÅŸlamaktadır. Rejimin bittiÄŸi yerde yeniden eski hale gelinmesi veya yanlış ve kontrol dışı rejim nedeniyle bedensel ve ruhsal çözüntüler yaÅŸanmaktadır.
Kilo ve beslenme ile ÅŸaka yapılmaz. Fazla kiloları olan bir kiÅŸinin önce saÄŸlık kurumunda kontrolleri yapılarak aşırı kilonun nedenleri tespit edilmelidir. KiÅŸiye uygun bir diyetle ve kiÅŸinin boy-kilo dengesine baÄŸlı zayıflama takvimi hazırlanmalı; olay, uzman kontrolünde ve bilimsel olarak tamamlanmalıdır.
DoÄŸrudan hipnozla zayıflanmaz. Hipnoz; saÄŸlık kontrolleri yapılmış, zayıflaması gereken gönüllülere, bilinçli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazanmasını saÄŸlamakla, tüm yaÅŸantısı boyunca bireysel kontrolü benimseten bir metot olarak düÅŸünülebilir. KiÅŸinin irade ve iÅŸtah merkezini yönetmesinde, kuralına uygun ve zamanında beslenmesinde, psiÅŸik yeme alışkanlığını denetlemesinde ve kilo verme dönemlerinde kalorili yiyeceklerden aldığı lezzet ve tat olgusu köreltmekte, hazım sistemi iÅŸlevlerinin hızlandırılması komutları yaptırıma dönüÅŸtürerek bütünüyle sanki süzülerek hedefe ulaÅŸmasına destek olmaktadır. Hedefe eriÅŸen kiÅŸinin tüm yaÅŸantısı sırasında self kontrolle dengeyi kurarak yaÅŸam boyunca saÄŸlıklı bir beden kazandırmaktadır.
DiÄŸer metotlarla yapılan zayıflamalar geçici olmaktadır. Rejimin ve denetimin bittiÄŸi yerde kaybedilen kilolar tekrar alınmaktadır. Burada asıl olan kontrolün saÄŸlanmasıdır. Bilinçli ve dengeli beslenerek saÄŸlıksal ve estetik kayıplar vermeden sürdürülmesidir.
Hipnozun avantajı, kiÅŸinin bilinçli ve dengeli beslenmesini öÄŸrenmesiyle baÅŸlar, psiÅŸik sorunların yemeÄŸin ötesinde çözümlenmesi ile devam eder, diÄŸer sorunların hipnoz altında önemsizleÅŸmesiyle, kendi iradesiyle uygun diyete açlık çekmeden eriÅŸerek, lezzet ve tat dünyasına hükmederek ve nihayet yakma ve hazım sisteminin daha da hızlanmasıyla baÅŸarılmasıdır.
BaÅŸvuran kiÅŸilere yapılan iyi bir soruÅŸturmayla hedef belirlenir. Standart hazırlama ve motivasyondan sonra ise, seanslara geçilir.
STRES KÖKENLÄ° HASTALIKLARDA HÄ°PNOZ
Hipnoz stres azaltma da çok baÅŸarılıdır. Sinirsel tansiyon, gastrit gibi stres kökenli hastalıklarda da çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
EĞİTİMDE HİPNOZ
Çocukların dikkat azlığı, unutkanlık,sınav kaygısı, öÄŸretmen sevmeme, ders sevmeme gibi ÅŸikayetlerinde hipnozla çok güzel sonuçlar alınabilmektedir.
AÄžRI TEDAVÄ°SÄ°NDE VE KRONÄ°K HASTALIKLARDA HÄ°PNOZ
AÄŸrılar , ÅŸikayetler içinde boÄŸulan kiÅŸi tıbbi hipnozla neÅŸe,huzur,sevgi duygusuna kavuÅŸabilir.
HÄ°PNOZ ÖNCESÄ°
HÄ°PNOZ SONRASI
Tıbbi hipnozla verilen tellkinler,imajinasyonlar, kullanılan semboller(metaforlar) ve yaÅŸ geriletmesi gibi teknikler ile aÄŸrılı hastalıklar kontrol altına alınmaktadır. AÄŸrının ÅŸiddeti , süresi azaltılmakta oluÅŸturduÄŸu ankisiyete, depresif hal giderilmektedir.
Bilinçaltı nasıl hastalığı oluÅŸturdu ise kiÅŸinin karşılacağı hastalıkların ÅŸifaları da bilinç altının derinliklerinde mevcuttur.Allah her kuluna bu özelliÄŸi vermiÅŸtir.
Tıbbi hipnoz ile hastalığı,aÄŸrıyı oluÅŸturan sebebler,olumsuz duygu ve inançlar,düÅŸünceler, onlarla ilgili görseller,iÅŸitseller,semboller,imgeler,simgeler bilinçaltından temizlenir.Bilinçaltının derinliklerindeki ÅŸifa reçeteleri açığa çıkartılır. Bilinçli zihnin ve bilinç altı zihnin gündemine taşınır. Bilnçaltı zihin ve bilinçli zihin bu ÅŸifa reçetelerini, ÅŸifa yöntemlerini talimat olarak görür ve uygular.Bir nevi yeniden formatlama yapılır.
Bilinç altındaki hastalıkla dolu bataklıklar gül bahçelerine çevrilir.
Kaygılar,korkular,deÄŸersizlik ve yetersizlik duyguları, öfke,kin,affetmeme gibi olumsuz duygular temizlenir.
Tıbbi hipnoz ile kiÅŸinin yeni modeli oluÅŸturulur. Ä°yimser,çoÅŸkulu,hayat enerjisi dolu, esnek, ÅŸefkatli, sevgi dolu, ÅŸifa dolu,enerji dolu,geniÅŸ,derin,neÅŸeli insan tipi.
HÄ°PNOZ HANGÄ° ALANLARDA KULLANILMAZ?
Psikotikler, ÅŸizofrenler,Ä°leri nevrotikler, deliryumlular ,alzaimerliler , mental retardasyonlular, aşırı yaÅŸlılar, alkol ilaç intoksikasyonu olanlar, intihar eÄŸilimi olan klinik depresifler.
HÄ°PNOZLA TEDAVÄ° OLMAK Ä°STEYENLER Ä°ÇÄ°N KOLAY HÄ°PNOZ OLMA REHBERÄ°
1. Hipnozu anlamak: Hipnozun ne olduÄŸunu ve ne olmadığını çok iyi anlayın. Hipnoz bir sihir deÄŸildir. Sizin varlığınızın bir parçası olan zihninizi daha etkin kullanmayı öÄŸrenmektir. Hipnoz, kendiliÄŸinden oluÅŸan doÄŸal bir zihin durumudur Ä°nsan ırkı var olduÄŸu sürece , hipnoz vardı ve var olacak. Hepimiz, bu kendiliÄŸinden oluÅŸan zihin durumunu, bilmeden, farkında olmadan sürekli kullanırız. ÖrneÄŸin, eÄŸer bir TV programı ya da sinema filmi izlerken, tamamen seyrettiÄŸinize dalmışsanız, büyük olasılıkla hipnoza girmiÅŸsinizdir. Bu hipnoz ya da hipnoz benzeri durum annenizin ya da eÅŸinizin sizi akÅŸam yemeÄŸine çağırmasını, size bağırana kadar, duyamamanıza neden olur..(Reklamcılar bunu çok iyi kullanır.TV programlarını sizi hipnoza sokmak için kullanıp, siz hipnoza girdikten sonra bilinçaltınıza telkinlerde bulunarak, sattıkları malı almanızı saÄŸlarlar.) Hipnoz, kendiliÄŸinden oluÅŸan doÄŸal bir zihin durumudur. Herkes bir çok kez hipnozu yaÅŸamıştır. Bilerek ya da bilmeden. Bu doÄŸal oluÅŸan zihin durumunun tipik bir örneÄŸi otoyol hipnozu olarak adlandırdığımız, araba sürerken, sürücüde oluÅŸan dalma halidir. Bilinçaltı yola odaklıyken bilinciniz farklı düÅŸünceler arasında gezer ve sapacağınız kavÅŸağı geçtikten sonra uyanırsınız.
2. Ä°nanç Ä°yileÅŸeceÄŸinize inanın. Hipnoz diÄŸer tedavilere alternatif ya da yardımcı bir yöntem gibi sunulmakla birlikte baÅŸlı başına bir tedavi yöntemidir. Hem de çok güçlü bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle bir deneme tahtası deÄŸildir. Amerikalıların dediÄŸi gibi trying is lying. Yani denemek yalandır. Bu nedenle “ bir deneyelim” yaklaşımını kesinlikle bir kenara koyun. Ä°nanmak iyileÅŸmenin yarısıdır. Ä°yileÅŸeceÄŸinize inanmadan randevu almayın.
3. Ä°yileÅŸme arzusu Tüm kalbinizle ve benliÄŸinizle, hipnoz olmayı deÄŸil iyileÅŸmeyi isteyin. Bu istek sizin için kolaylıkla hipnoz olmanız için yeterlidir.
4. Kazanma arzusu Hipnoz olmak tamamen sizin arzunuza ve kontrolünüze baÄŸlıdır. Terapist teknik direktördür. Taktikleri verir. Maçı oynayacak olan sizsiniz. Kazanma arzusunu taşırsanız kazanırsınız.
5. Sabır Tam olarak iyileÅŸme inancınızı oluÅŸturmadıysanız terapistinize öncelikle bunu söyleyin. Ä°nanç saÄŸlayıcı tekniklerle terapiye baÅŸlayın. Sadece, siz isterseniz iyileÅŸirsiniz. Ä°yileÅŸmek için baÅŸkalarının ya da dünyanın deÄŸiÅŸmesini bekleyenlerdenseniz henüz hipnoz için hazır deÄŸilsiniz demektir.
6. BaÅŸarıya odaklanmak Daha önce denediÄŸiniz tüm tedavi yöntemlerini ya da baÅŸarısız giriÅŸimleri bu tedavi sonucu için temel olarak almayın. Daha önce baÅŸarısız olmadınız. BaÅŸarmak için uygun yolu bulamadınız. Ama ÅŸimdi o yoldasınız. Zihnin 1 no;lu kuralı; zihin neyi umarsa onu gerçekleÅŸtirme eÄŸilimine girer. Kötümser insanların başına hep kötü ÅŸeyler gelir. BaÅŸarıyı sürekli beklerseniz, onu hayalinizde canlandırırsanız sizi kimse durduramaz. Bu nedenle hem terapistiniz hem siz bu beklenti içinde olmalısınız..
7. Her sorun çözülebilir Çözülmesi zor sorun yoktur. Sadece çözülememiÅŸ sorun vardır. Sorunun uzun süredir çözülememiÅŸ olması uygun yöntem bulunduÄŸunda kolayca çözülemeyeceÄŸi anlamına gelmez. Unutmayın bundan yüz yıl önce çözülmeyeceÄŸine inanılan binlerce sorun, bugün çözülmüÅŸtür. EÄŸer insanlar bu sorunların çözülmeyeceÄŸine inansaydı - herkes gibi- o zaman nasıl çözülmüÅŸ olurdu? Sorunları çözenler çözüleceÄŸine inananlardır.
8.Yöntemi anlamak. Tedavi yöntemiyle ilgili anlamadığınız ne varsa tekrar tekrar sormaktan çekinmeyin. Hemen hipnoz olmak için acele etmeyin. Hipnozu ve tedavi yöntemini anlamak, iyileÅŸmenin nasıl olacağını anlamak baÅŸlı başına iyileÅŸmeyi saÄŸlayan bir güçtür. Tedavi kısmı iÅŸin tören kısmıdır.
9. Samimiyet Kendinize karşı dürüst olun. Sorunlarınızla her ne ise yüzleÅŸmeye hazır olun. Unutmayın her ne olduysa geçmiÅŸte oldu. Her ne olacaksa gelecekte olacak. Hem geçmiÅŸ hem de gelecek sadece hayallerimizdedir. YüzleÅŸmekten kaçtığımız her olay sorunu yaratan etkenlerdendir.
10. Hipnoz olduÄŸuna ikna olmak Hipnoz olduÄŸunuzu nasıl anlayacaksınız. Bunu hipnoz olmadan önce terapistinizden öÄŸrenin. Hipnoz olduÄŸunuza ikna olun. Olmadıysanız seans sırasında bunu sorabilirsiniz. Yani “ ben ÅŸimdi hipnozda mıyım ? “ diye sorabilirsiniz.
11. SözleÅŸmeye uymak Hipnoz siz ile terapist arasında yapılan bir sözleÅŸmedir.
Terapist tüm bilgisini ve deneyimini sizi iyileÅŸtirmek için kullanırken sizde verilen talimatları aynen, eleÅŸtirmeden yerine getirmek için elinizden geleni yapacağınız sözünü vermelisiniz.
12. Güven. Terapistinize her konuda güvenmeden seansa baÅŸlamayın. Seans içinde terapistinize güven testi yapamazsınız. Böyle bir çaba hipnoz olmanızı engeller.