DORN METODU
DORN TERAPÄ° Ä°LE BEL, BOYUN, BAÅž, SIRT,EKLEM AÄžRILARINDAN KURTULUN. DR CEVDET MÄ°RMAHMUTOÄžULLARI
DORN METHOD Ä°LE BEL BOYUN VE BAÅž AÄžRILARINA SON VERÄ°N
Dorn method dinamik hareketlerle yapılan gerçek bir kendi kendine terapidir. Omur ve eklemlerde hizalama yapılır.
Bu sayede sinirler rahatlar,kan dolaşımı saÄŸlanır. Hücre beslenir, vücudun kendini yenileme süreci hızlanır. AÄŸrılar yok olur.Organlarda rejenerasyon baÅŸlar.
Dorn terapi her zaman önce eÅŸit olmayan bacak boyunun eÅŸitlenmesi ile göreve baÅŸlar.
Bacak boylarının farklı olması kalça ve omurganın olması gereken hiza da olmamasına yol açar.
KiÅŸinin kendi dinamik hareketleri ve terapistin uyguladığı özel basılarla önce bacak boyu eÅŸitlenir.
LeÄŸen kemiÄŸi ve sacrum paralelliÄŸi saÄŸlanır. Pelvis düzeltimi yapılır. Ve omurga üzerinde omurların hizalama çalışmalarına geçilir.Ardından köprücük kemiÄŸi , boyun omurları ve en sonda kalça kemikleri ile çalışılır.Tüm omurlar,eklem ve kemikler olması gereken pozisyona getirilir.
Clavikula(köprücük kemiÄŸi) ve mandibula (alt çene kemiÄŸi) kemiklerinin kaymalarından dolayı ise baÅŸta atlas (1.boyun omuru) ve axix(2.boyun omuru)’de kaymalar oluÅŸur.
Stres,gerginlik gibi sebeblere baÄŸlı boyun kaslarının aşırı gerilmesi ise axix’de kaymaya yol açabilir.
Boyun düzleÅŸince beyine giden 4 vertebral arterden ikisi gerilir, beyne yeterince kan gidemez.
Atlas veya axix’i kayan kiÅŸilerde migren,baÅŸ dönmesi,boyun ve omuz, kol aÄŸrısı,unutkanlık,yüksek tansiyon,yorgunluk sık rastlanır.
Yüz kemiklerinin hizalanması ile sinüs ÅŸikayetleri ve uyku da diÅŸ sıkma ,gıcırdatma azalır.
Dorn Method’un kaynağı: Dieter Dorn.
Birçok insan hayatlarının bir yerlerinde akut siyatik veya bel aÄŸrısından ÅŸikayetçi olmuÅŸlardır.
Bu insanlardan Almanya Lautrach’da yaÅŸayan çiftçi ve deÄŸirmen sahibi Dieter Dorn’a yolu düÅŸenler, basit ancak etkili el hareketleri ile problemlerinin çok kısa sürede yok olduÄŸunu ve büyük bir çoÄŸunluÄŸunda tekrarlanmadığına ÅŸahit olmuÅŸlardır.
Dieter Dorn, Dorn Terapi’nin mucidi ve otuz seneden uzun süredir de uygulayıcısı olmuÅŸtur. Yüzlerce öÄŸrencisine öÄŸretmiÅŸ ve onlar da Dieter Dorn kadar baÅŸarılı olmuÅŸlardır.
Dorn Method bugün Almanya baÅŸta olmak üzere, tüm dünyada çok büyük bir hızla yayılmaktadır.
Bu imaj, büyütülmüÅŸ iki thoracic vertebra'nın 3/4'lük üstten görünümünü spinal cord ve sinirlerin vertebral column'dan çıkışı ile illüstre etmektedir. EÄŸer vertebralarda bir hizasızlık olur ise spinal sinirlerde sıkıntı baÅŸgösterebilir.
SaÄŸlıklı bir eklem. Kıkırdak yapı kemiÄŸi uygun bir ÅŸekilde çevrelemiÅŸ durumda. Eklem etrafındaki kapsül, kıkırdakı besleyecek olan eklem sıvısını barındırıyor.
Vücudumuzun holistik bir denge içerisinde olabilmesi için iskeletimiz simetri, harmoni ve statik-dinamik dengelenme içerisinde olmalıdır.
Boyun ve mandibular eklemler etrafında önemli sinirler bulunmaktadır. Bunlarda yaÅŸanacak kaymalar sonucunda migren, baÅŸ dönmesi, unutkanlık benzeri semptomlar olabilmektedir.
Boynumuzda mevcut 7 Cervical Vertebrae'nın mükemmel bir hizalama içerisinde olması gerekir ki; bizim kontrol organımız olan Beyin'e doÄŸru kan dolaşımı saÄŸlanabilsin.
NASIL UYGULANIR ?
Dorn Terapi her zaman eÅŸit olmayan bacak boyunun eÅŸitlenmesi ile baÅŸlar. Zira binanın temeli olarak kabul edeceÄŸimiz bacak boylarının birbiri ile eÅŸ olmaması, maalesef binanın kendini temsil eden, kalça ve omurganın olması gereken hizasında olmamasına neden olmaktadır.
KiÅŸinin kendi dinamik hareketleri ve Dorn Terapistin uyguladığı bası ile önce bacak boyu eÅŸitlenir, leÄŸen kemiÄŸi ve sacrum paralelliÄŸi (oblique pelvis düzeltimi) saÄŸlanır (pelvic denge) ve omurga üzerinde omurların hizalanma çalışmaları baÅŸlar.
Skolyoz, bel & boyun fıtığı, siyatik, kalça kemiÄŸinde/ekleminde aÄŸrı, diz aÄŸrısı, migren, ayak problemleri, rahim sarkması, karın bölgesi, bağırsak ve mesane problemleri olarak karşımızda bulduÄŸumuz hastalıkların büyük kısmına eÄŸri leÄŸen kemiÄŸi (oblique pelvis) pozisyonu ile asimetrik/eÄŸri hale gelen, hizası bozulan bir omurga neden olabilmektedir.
Teknolojinin hayatımıza daha çok girmesi, aile yapılarının deÄŸiÅŸmesi, beslenme düzeninin bozulması gibi nedenlerle artık birçoÄŸumuz gün boyu vücut duruÅŸumuza dikkat etmeden ekran karşısında çalışan, televizyon karşısında yemek yiyen, diz üstü bilgisayarlarımız ile yatağımız üstünde yazışan insanlar haline geldik.
Özellikle 7-17 yaÅŸ arası gençler teknolojik yaÅŸam ÅŸekilleri nedeni ile orta yaÅŸ geleceklerinde, omurganın yanlış kullanımından kaynaklı birçok sıkıntıyı bugünden davet ediyorlar. Halen ilk ve orta öÄŸrenim yapan çocuklarımızın birçoÄŸunda konsantrasyon bozukluÄŸu, hiper aktiflik, kambur durma, koÅŸamama, tırnak yeme benzeri sıkıntıları var. Annelerinin ya da sınıf öÄŸretmenlerinin sürekli hatırlatmalarına raÄŸmen dik oturamıyorlar.Yeni yürümeye baÅŸlayan çocuklarımızın birçoÄŸunda içe ya da dışa ayak basma problemi var.
DoÄŸum yapmış annelerin birçoÄŸunun ise, özellikle hamilelik ve doÄŸum sonrası bebek bakımı esnasında vücutlarını yanlış kullanmalarından kaynaklı bel aÄŸrıları devam ediyor.
Ev kadınlarımız her gün ev iÅŸi yaparken, bir hareketi yanlış yaparak kendilerine zarar veriyorlar.
Özellikle arkadan darbe alarak trafik kazası geçirmiÅŸ, spor kazası yaÅŸamış veya bir yaÅŸlarında ciddi bir düÅŸme (balkon, merdiven, aÄŸaç vs) atlatmış kiÅŸiler ise bugün ciddi bel veya boyun aÄŸrılarından muzdaripler.
Tüm bunların neticesinde ameliyat olup, halen kesin sonuca ulaÅŸamamış, aÄŸrıları ile yaÅŸamayı öÄŸrenen ya da ikinci hatta üçüncü ameliyatına hazırlık yapanlar var.
Örneklenmeyi arttırabiliriz.
Dorn Terapi; bel, boyun, baÅŸ, sırt, kalça, bacak, diz, ayak, omuz, kol, el, parmak aÄŸrısı olan, migren, siyatik, kireçlenme, skolyoz benzeri rahatsızlıkları bulunan herkese uygulanabilir. Yeni doÄŸan dahil, çocuklarda da güvenle uygulanmaktadır. Ayrıca MS, Parkinson, Alzheimer benzeri merkezi sinir sistemi kaynaklı hastalıklarda da fayda saÄŸlamaktadır.
TERAPÄ° SONRASI 6 Ä°LA 8 HAFTA AÅžAÄžIDA LÄ°STELÄ° HAREKETLERÄ°N YAPILMASINDAN ŞİDDETLE KAÇINILMALIDIR.
Bacak bacak üstüne atmak,Tek bacak üzerinde durmak,Dizlerin gergin haliyle ayakta durmak,Kalçanın dışarıda olan pozisyonu ile yürümek,Yürürken önce topuklara basmak,Uyurken yan yatmak,Ayakkabı giyerken, elleri bacağın dışından kullanmak,Dizin 90 dereceden daha fazla vücuda yaklaÅŸtırılarak yapılan "streching" (germe) hareketleri
HANGÄ° DURUMLARDA “DORN METHOD” UYGULANABÄ°LÄ°R ?
· Hastalığın organlara iyileÅŸmesini engelleyecek kadar ileri aÅŸamada zarar vermediÄŸi durumlarda hemen hemen tüm hastalıklarda uygulanabilir. Ancak özellikle bel ve boyun aÄŸrılarında,migren de Almanya'da en çok kullanılan yöntem halini almıştır.
· Farklı bacak boyu pelvic dengeyi bozmakta, ve bu da genellikle omurga problemlerinin temel nedenini oluÅŸturabilecek ciddi yapısal bozukluklara neden olmaktadır.
· BACAK BOYU FARKLILIÄžININ TEMEL NEDENÄ° NEDÄ°R?
En sık karşımıza çıkan nedeni ile; bacak bacak üstüne atarak oturmak, yanlış oturma pozisyonları, yanlış germe egzersizleri kalça ekleminin subluxation’una neden olmakta ve kalçanın etrafındaki kasların dengesizce gerilmesine ve leÄŸen kemiÄŸinin çarpılmasına ve sonuç olarak da sacrum’un kaymasına ve hep beraber de bacak boyunda farklılık olmasına neden olmaktadır.
· Aynı ÅŸekilde diz ve bilek eklemlerinde de aynı subluxation olabilir. Bu da bacak boyu farklılığına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra gebelik/doÄŸum, vücudun yanlış kullanımı, düÅŸme, trafik kazası vs gibi nedenler de en büyük etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
· Back bacak üstüne atıp, otururken, femur’un başı (uyluk kemiÄŸi) kalça kemiÄŸinin içerisinde olması gereken yerdeki (acetabalum) pozisyonundaki doÄŸal pozisyonundan daha farklı bir pozisyonda bulunur. Çünkü oturma esnasında, ayakta durduÄŸunuzda olduÄŸu gibi kaslar kalçayı stabilize etmediÄŸi için, kalça eklemi etrafındaki kaslar rahatlamış durumdadır. Aynısı, genellikle germe egzersizlerinde de yapıldığı üzere, bacaklarınızı düz tutarak eÄŸildiÄŸinizde, ya da uzun süre araç içerisinde oturtuÄŸunuzda da olur. Bu mekanizma yaÅŸ ile hiç bir alakası olmadan, hemen hemen her bir yanlış hareketten sonra gerçekleÅŸir.
· DORN METHOD GÜVENLÄ° MÄ°DÄ°R?
· Dorn Method’un 30 yıllık tarihi içerisinde tek bir müÅŸteri ÅŸikayeti kaydedilmemiÅŸtir. Her bir iÅŸlem, sadece ve sadece müÅŸterinin dinamik hareketleri ile birlikte yapılmaktadır.
· TERAPÄ° BÄ°TTÄ°KTEN SONRA NE KADAR SÜRE Ä°LE Ä°YÄ° OLURUM?
· MüÅŸteriden müÅŸteriye deÄŸiÅŸmekle birlikte, genellikle terapinin olumlu sonucu uzun süre devam eder. Ancak burada esas olan müÅŸterinin, terapistin kendisine öÄŸrettiÄŸi “kendi kendine yardım egzersizlerine” ve “duruÅŸ ÅŸekillerine” sadık kalarak, vücuttaki fizyolojik yenileme ihtiyacı için olan süreyi saÄŸlamasıdır. KiÅŸinin hayat tarzının ve alışkanlıklarını deÄŸiÅŸtirmesi iyileÅŸme sürecinin önemli bir parçasıdır. Aksi takdirde aÄŸrılar muhakkak tekrarlayacaktır.
· OMURGA PROBLEMLERÄ° VEYA KAYMIÅž BÄ°R EKLEMÄ° YERLEÅžTÄ°RMEK Ä°ÇÄ°N KAÇ SEANS GEREKMEKTEDÄ°R?
· Genel olarak ifade edilebilecek bir seans sayısı yoktur. Bir çok durumda daha ilk seansta kiÅŸi kendini çok daha iyi hissetmektedir. Ancak üç seans muhakkak yapılmakta, bazı durumlarda beÅŸ seansa kadar çıkmaktadır. KiÅŸinin durumu ile doÄŸru orantılı olarak sene içerisinde bir ya da iki kontrol terapisi önerilmektedir. EÄŸer skolyoz gibi, MS gibi uzun dönemli hastalıklarda bir çalışma gerekiyorsa, hastanın kendisinin ya da ailesinden birinin terapiyi öÄŸrenerek, ona yardım etmesi daha doÄŸru olacaktır.
· DORN TERAPÄ° UYGULANIRKEN Ä°LAÇ YA DA BENZERÄ° BÄ°RÅžEY KULLANIYOR MU?
· Hayır. Dorn Method hiç bir alet kullanılmadan, ilaç ya da ameliyat gerektirmeden, sadece eller ile yapılan bir terapidir.
·
DORN TERAPÄ° SONRASI NE YAPMAM GEREKÄ°YOR ?
· MüÅŸteriye, terapistin öÄŸrettiÄŸi ÅŸekilde günlük hayata devam edilecektir. Ancak terapi sonrası ilk iki gece muhakkak sırtüstü, ayak altına yastık konularak yatmak esas olacaktır. Terapinin alındığı hafta içerisinde ağır bir spor, ev taşıma, büyük temizlik vs gibi vücudun fazladan yorulacağı bir hareket içinde bulunulmayacaktır. Terapi sonrası alkol kullanılmamasına, bol su içilmesine ve vücudun yanlış kullanılmamasına özen gösterilmelidir.